Werkvormen

werkvormen_pageIk hou van werkvormen en energizers. Vooral omdat ze op een laagdrempelige manier de groep in beweging kunnen zetten.

Prezi Luisteren-Samenvatten-Doorvragen

Ik deel mijn kennis over werkvormen graag met je en ben je graag van dienst om voorafgaand aan een training te sparren over welke werkvormen de training kunnen verlevendigen of versterken.
Het kan ook “andersom”………. een workshop die bestaat uit veel werkvormen en “theatrale interventies” zoals “regietheater”, gelardeerd met theorie. Dat vraagt om veel flexibiliteit van de trainer én trainingsacteur, maar vaak met prachtig resultaat.

Ik denk meer dan graag met je mee of zo’n opzet kan werken.

Luisteren Samenvatten Doorvragen

Als trainingsacteur kan ik daar in allerlei variaties mee uit de voeten. Een mooie binnenkomer om te ‘wennen’ aan de trainingsacteur is een oefening waarbij de deelnemers de trainingsacteur mogen ‘bevragen’ over wie hij of zij is. Elke deelnemer mag twee vragen stellen (en krijgt het antwoord dat hij verdient, let dus op open, gesloten of meerkeuze vragen); de volgende deelnemer vat samen en mag ook weer twee vragen stellen; wanneer iedereen is geweest vat tenslotte de eerste deelnemer weer samen.
Een extra handicap, waarbij het dóórvragen echt belangrijk is, is het vragen naar een ‘geheime’ hobby of een fictief beroep van de trainingsacteur (mijn favoriet: spreekstalmeester in een circus).

Luisteren – Samenvatten – Doorvragen. Het lijkt zo gemakkelijk, maar blijkt in de praktijk vaak veel lastiger.
In deze Prezi wordt aan de hand van een voorbeeld duidelijk gemaakt hoe LSD werkt.
Maak er gerust gebruik van. Prezi Luisteren-Samenvatten-Doorvragen

Een andere kennismakingswerkvorm die ik graag met je deel:

Een leuke werkvorm waarbij deelnemers hun fantasie de vrije loop mogen laten en vooral mogen doen wat ‘niet mag’: aannames en vooronderstellingen. En het is ook nog eens een leuke vorm om op een ontspannen manier kennis te maken met elkaar, of waar men elkaar al kent, met de trainingsacteur.

Beurtelings mag je hardop fantaseren over de deelnemer die links van jou zit – of als variant fantaseren over de trainingsacteur.
Wie is hij of zij; waar is hij/zij woonachtig; wat zijn zijn/haar hobby’s; is hij/zij getrouwd; heeft hij/zij kinderen, huisdieren, een favoriete vakantiebestemming ……………….

En heel eerlijk gezegd vind ik het zelf dan erg leuk wat er allemaal langs komt, vooral als het niet klopt. Ik ben gescheiden en nooit getrouwd geweest (want ik draag immers geen ring…), ik heb 2 grote zoons en ook maar één dochter, ik ga vaak op allerlei stedentrips, maar ook op vakantie naar Engeland, Schotland en Noorwegen, ik woon in een rijtjeshuis. Ik ben een vrolijk type en ook een beetje ondeugend. Ik ben erg open en toegankelijk en ik ben ook erg stil…..

Natuurlijk gaat het helemaal niet om wat juist of niet juist is. Het gaat om een vrolijke ontspannen sfeer die ontstaat als je eens vrijelijk hardop mag fantaseren over iemand, dat je realiseert dat dat aannames zijn die helemaal niet hoeven te kloppen.

En er mag vooral gelachen worden!

Terug naar het BEGIN

Advertenties