Theatrale interventies

theatraal_pageAls Trainingsacteur blijft het een spannende uitdaging om Regietheater* in te zetten. Ik doe dat graag in regelmatige samenwerking met twee andere trainingsacteurs.

Onlangs nog bij een adviesorganisatie in de vorm van ‘regietheater‘.
Of in de vorm van ‘spiegeltheater‘ bij een grote zorginstelling.
Of op een ondersteunende afdeling binnen een grote instelling, waar ogenschijnlijk tegenstrijdige belangen de communicatie onderling danig onder druk zetten.

Theatrale interventies zoals regie- of spiegeltheater zijn prachtig in te zetten als onderdeel van teambuilding, bedrijfspresentaties, de start van verandertrajecten.

Ik speel in theatergezelschap “Vliegeren met tegenwind”. Samen met Ton van de Bildt ontwikkelen en spelen wij voorstellingen rond actuele thema’s in en rond de zorg. Voor zorgprofessionals, vrijwilligers en mantelzorgers.
In de voorstelling “Plakband & Polaroid” geven wij een inkijkje hoe het leven van twee mensen verandert wanneer bij één van hen Alzheimer wordt geconstateerd. En nemen wij u verder in dat proces…. Hoe de een zich vertwijfeld afvraagt waar die vergeetachtigheid, die angst, boosheid zelfs, vandaan komt.

Een korte introductie van deze voorstelling is hieronder te zien:

Een mooi voorbeeld van wat regietheater is, is terug te zien in dit korte filmpje.

* Regietheater:
Uitgangspunt is een situatie uit de praktijk van de deelnemers.
Twee of meer acteurs spelen een scène met kleine foutjes die uiteindelijk zo kan escaleren dat het (in meer of mindere mate) volledig uit de hand loopt. De scène wordt in zijn geheel uitgespeeld.

Daarna wordt de scène herhaald waarbij één of meerdere spelers mogen worden verbeterd. De toeschouwers of deelnemers krijgen als het ware de gelegenheid om de scène te regisseren. Door in te breken in het spel en aan te geven waar het ‘fout’ gaat.

Deelnemers kunnen verbeteringen aangeven. De trainer of gespreksleider kan de groep deelnemers vragen of iedereen het met de aanwijzing eens is, zonodig volgt een korte discussie. Uiteindelijk zal de verbetering worden vertaald naar een instructie voor de acteur, waarna de scène vanaf het punt waar het is stop gezet weer wordt opgepakt.

Regietheater is een speelse, laagdrempelige en verbazend effectieve manier om discussies op gang te brengen en gezamenlijk tot nieuwe inzichten te komen. Omdat de deelnemers niet zelf hoeven te oefenen is het voor hen een heel veilige vorm.

Terug naar het BEGIN